Egy jó könyv minden hétre

mood reader

mood reader

Trónok Harca akár az életben

2012. május 19. - mood reader

 Ma befejeztem az első könyvet!:) 917 oldal volt a readeremen!

Utólag gratulálnom kell a filmsorozat készítőinek, mert gyakorlatilag a teljes könyvet leforgatták jelenetről jelenetre. Szinte egyetlen párbeszédet sem hagytak ki.

Ritka dolog ez a filmiparban, de az is tény, hogy a regény nagyon képszerű, kevés fölösleges sallanggal és nem túl hosszú jelenetsorokra tagolt. 

Minden fejezet egy-egy szereplő nevével van ellátva és így ugrálunk az egyes szereplők és helyszínek között, ahogyan az a filmben is történik.

Mire befejeztem azért picit rám telepedett...azért több ez a könyv, mint egy jó kis fantasy. Amolyan "mélyenszántó" mese az életről. 

Ahogy az életben is sokszor bukik el az igazság, a hűség, a becsületesség és úgy tűnik csak a hazugok, az árulók, az aljas emberek kapnak meg mindent a világban.

A Lannisterek kegyetlensége és a talpnyalók köpönyegforgatása végül Eddard Stark kivégzéséhez vezet. Eddard Stark a becsület szobra. Mondhatjuk rá, hogy túl makacs, hogy nem mérte fel jól ellenségeit, de számomra az ő rendíthetetlen értékrendje többről szól. A hiteles énkép megtartásáról minden helyzetben. Akkor is, amikor választhatná a könnyebb utat, amikor kibújhatna a felelősség alól, amikor elegánsan átállhatna a másik oldalra. Nem, ő szikla szilárdan tartja jellemét. Nem tud és nem akar más értékekkel élni, mint eddig. Nem érdekli, hogy a személyisége, jelleme kinek tetszik, kinek nem és inkább meghal, minthogy feladja önmagát és elveit. Egyes egyedül a lánya életéért hajlandó megtörni és elvei ellen vallani, bevallani árulását, melyet igazából sosem követett el. 

Szerintem ez a könyv egyik legmegrázóbb eseménye, mikor Eddard Stark megtörik, a lányáért feladja elveit, majd éppen ezért kell meghalnia...

Gyakran érzem én magam is igazságtalannak a világot. Próbálok önmagam maradni, nem akarom, hogy bedaráljanak a rendszerek. De sajnos egy olyan hierarchikus rendszerben, amilyenben én is dolgozom ez talán a legnehezebb dolog: megőrizni önmagadat, nem engedni, hogy átformáljanak a körülötted dolgozó kollégák, a gyakran változó vezetőség.

Mert aztán hirtelen arra ébredsz, hogy már nem emlékszel ki is voltál valójában. Meg persze az sem garancia, ha feladod magad, hiszen mire kedvére tennél a jelenlegi főnökeidnek, már egy másik alá tartozol, akinek merőben más elvárásai lennének, ne adj isten utálja az előző főnököd és nem is érti, hogy voltál képes egyetlen napot is vele dolgozni... Én már sok alakoskodást néztem végig és nekem speciel kavarog tőle a gyomrom!! 

Hiszem, hogy ha bármilyen árral szemben is felveszed a harcot és csakazért is önmagad maradsz hosszú távon te kerülsz ki győztesen, de ami még fontosabb: büszke leszel magadra és igazolást nyersz. De rövid távon sajnos nagyon sok aljas és igazságtalan helyzetet kell túlélned, mert a sunyi, kegyetlen és hatalommal élő/visszaélő emberek mindig jobban fel vannak készülve a következő lehetséges lépésre! Ugyanakkor hosszú távon az élet igazságos és egyensúlyt keres.  

 

Ma tehát elkezdődött a második kötet:) 

          kép: booline.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://mood-reader.blog.hu/api/trackback/id/tr974526673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása