Egy jó könyv minden hétre

mood reader

mood reader

Ken Follett - Egy férfi Szentpétervárról

2012. december 10. - mood reader

images_4.jpgKen Follett szerintem a legkortalanabb regényírója napjainknak:) Yes, szerintem az ő stílusa, művei regények és nem "csak" bestsellerek. Én az elmúlt 10 évben ismertem meg őt mégpedig az elmúlt 10 évben megjelent és nagy sikert aratott művein keresztül, mint a Katedrális és az Évszázad trilógia. A Katedrális után pedig szemet szúrt anyu könyvespolcán az író neve. Mi a szösz? A Katedrális előtt is írt? És ennyit? Egészen elkerekedett a szemem, amikor kiderült, hogy Ken Follett már anyu lánykorában is sikeres és kedvelt regényíró volt. Csak éppen egészen más témában utazott:) A "Tű a szénakazalban" vagy az "Egy férfi Szentpétervárról" a 2 háború közötti történetek, telistele kémekkel, partizánokkal, forradalmárokkal, politikával, izgalommal, merénylettel. Szuper izgalmas sztorik, egy szuper izgalmas korból (lásd James Bond). Íme egy író, aki egyedülállóan volt képes két generációnak is sikeres, kedvelt regényeket nyújtani. A Katedrális és folytatása, valamint az új trilógia amolyan családregény, korrajz. Hosszan, részletgazdagon kidolgozott évtizedeken átívelő történetek. 

images (3)_1.jpgAz "Egy férfi Szentpétervárról" azonban még az előző etap regénye. Nagyon tetszett, azzal együtt, hogy a regény fókusza folyamatosan változott. Az első harmadban úgy tűnt valamiféle politikai krimi lesz. Az orosz anarchista Angliában próbál eltenni láb alól egy orosz herceget, mely elindíthatná az orosz forradalmat. Eközben Anglia vezetői Németország hadi készülődésétől tartva igyekszenek orosz támogatást szerezni. Mindez a II. világháború küszöbén játszódik. A második harmadában már inkább szerelmi történetté alakult a sztori. Bonyolult és fájdalmas szerelmi háromszög aspektusait mutatva be. Végül a harmadik szakaszban dráma, izgalom, bonyolult érzelmi összefonódások tarkították az eseményeket. Aminek következtében minden szereplő múltjáról lehullt a lepel és feladva büszkeségüket, társadalmi kuckójukat új alakokként végzik a történetet. Nagyon szépen fonta össze az író az akkori világrend változásait a szereplők értékítéletének és személyiségének átalakulásával:) 

Bepillantást nyerünk a kor nagy nemzeteinek politikai érdekeibe, a történelem alakulásának mozgatórugóiba. És ebből a könyvből ismertem meg a szüfrazsettek mozgalmát is, honnan is ered az emancipált nők léte:) Nem vagyok biztos benne, hogy Emmeline Pankhurst a nők mai helyzetének ismeretében is olyan nagy elánnal szervezte volna akcióit...

http://hu.wikipedia.org/wiki/Ken_Follett

A bejegyzés trackback címe:

https://mood-reader.blog.hu/api/trackback/id/tr724943736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása