Egy jó könyv minden hétre

mood reader

mood reader

Paula Hawkins - A lány a vonaton

2016. február 08. - mood reader

letoltes_14.jpgUltra felkapott könyvecske! Végül ezért választottuk a könyv klubban is. Nehogymár ne legyünk trendik! De tény, hogy több ország sikerlistáját vezette és a Bookline oldalán is hónapok óta előkelő helyen szerepel. Szokás szerint nem olvastam szinopszist, fülszöveget, ajánlást és nagyon különleges dolgot vártam tőle, ami ennyire sikeressé tett egy tucatszerű thrillert. Azt gondoltam biztosan a történet lesz nyakatekert, ütős, különleges, a műfajból adódóan. De nem! És kellemeset csalódtam!

Sok negatív kommentet, kritikát olvastam ettől függetlenül, vagy éppen ezért (hypolt sikere miatt) a könyvről, de nem osztom ezeket. Igenis értékelem, hogy egy kommerszebb, olvasóvadász műfajban az író meri áthelyezni a súlypontot. Ezt a regényt ugyanis szerintem a karakter ábrázolás viszi el. Valahogy ezen keresztül lesz sejtelmes, borzongató, néhol ijesztő. A történet főhőse ugyanis komoly alkoholproblémákkal küzdő fiatal nő, akinek sikertelen és gyermektelen zátonyra futott házassága tette be a kaput. A mélypont pedig munkahelye elvesztése. Az alkoholizmusa pedig már olyan súlyos, hogy rendszeresen vannak emlékek nélküli időszakai az életének. 

Aki ismer alkohollal küzdőt, az mélyen meg fogja érteni Rachel környezetét, és elég hitelesnek fogja tartani főhősünket. Rachel tehát egy munkanélküli lány, aki természetesen nem akarja elkeseríteni számára szobát kiadó barátnőjét, inkább minden reggel vonatra száll, és bevonatozik Londonba, ahol csámborog, lófrál az állítólagos munkaidő végéig. A vonatozás már reggel gyakran spicces állapotban történik, közben pedig  az elsuhanó tájat bámulja. Leginkább is azt a házsort, ahol valaha ő élt a férjével. Néhány házzal odébb most egy kedves pár él, akik megtestesítik álmaiban mindazt, amivé saját házassága nem válhatott. A lányt gyakran a kertben látja, amint a vonatokat nézi miközben teázik, de a férfit is gyakran látja mellette, kedvesen átölelve. Rachel elnevezi a párt, kitalálja az életüket, a munkájukat, a mindennapjaikat. Reggel és este, mikor elhalad a házsor mellett mindig őket figyeli. 

Egy zűrös, piás nap után azonban koszosan, véresen, sebesülten ébred a szobájában és fogalma sincs arról mi is történt vele. Másnap az újságból tudja meg, hogy a lány a házból eltűnt. Rachel próbálja felgöngyölíteni az eset éjszakáján történteket, miközben folyton ex férjét és annak új feleségét nyaggatja ittasan, és próbál segíteni a kétségbeesett férfin, aki szeretett feleségét keresi, és aki még nem tudja, hogy Rachel talán valami nagyon fontosat látott a vonatról azon a reggelen! 

A könyv végig feszített, a lány a vonaton egyszerre sajnálatra méltó és túlságosan emberi, az összes karakter hátborzongatóan valóságos, egy bizonyos kör felett mindenki ismer hasonló történeteket a környezetében. A piától mámoros, önmarcangoló jelenetek fura mód izgalmasak, kellően titokzatosak. Rendesen nem volt jó érzés éjjel, egyedül olvasni:) 

Nagyon ajánlom mindenkinek, aki amúgy szereti a thrillert, krimit! Nem véletlen, hogy készül a film is:)

http://www.nlcafe.hu/szabadido/20151111/a-lany-a-voant-konyv-film-emily-blunt/

A bejegyzés trackback címe:

https://mood-reader.blog.hu/api/trackback/id/tr978335630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása