Egy jó könyv minden hétre

mood reader

mood reader

Ha megmenthetnénk Kennedy-t? Stephen King - 11/22/63

2013. február 11. - mood reader

images_7.jpgStephen King - 11/22/63 

Kétségtelenül az egyik kedvenc írómról nem tudok keveset írni:) Az első könyvet emlékszem nyolcadikos koromban az őrségi bicajos sátor táborozás idején olvastam. Első szerelem, első horror könyv: Állattemető:) Borzongató volt mindkettő!! Aztán rászoktam:) Szinte kivétel nélkül olvastam regényeit, a nagy sikerűeket (Ragyogás, Cujo, Christine, Tortúra, Az) és a kevésbé ismerteket is (Bilincsben, Talizmán, Dolores). Ám a 2000-es évek King történetei kezdtek nagyon elcsúszni a sötét verem felé és több volt benne a rémisztő, mint az izgalmas, különleges. Persze ettől még hűséges olvasója maradtam:)

A Wiki szerint eddig több, mint 400 millió könyvét adták el a világban...mekkora halom lehet 400millió könyv?? http://hu.wikipedia.org/wiki/Stephen_King 

images (4)_1.jpgMikor megjelent a 11/22/63 azonnal megvettem!! Bár várnia kellett a sorára, de ahhoz képest, hogy a két kötet több, mint 1000 oldal piszok gyorsan kivégeztem. És igen, végre megint a régi jó Stephen Kinget köszönthettem!! Imádom a nyelvezetét, a stílusát, a karakter ábrázolását, a történet mesélését és azt, hogy olyan plasztikusan ábrázol mindent, de különösen a kemény, fájdalmas, brutális jeleneteket, hogy mindent élesen látsz és érzel olvasás közben... A történet egy kisvárosi tanárról szól, aki vissza térhet 1958-ba, hogy megváltoztassa a jövőt JFK megmentésével. 

letöltés_7.jpg

Ám ehhez pontosan 5 évet kell élnie a múltban. Csakhogy a dolog persze ennél bonyolultabbá válik, ráadásul a múltban rátalál a jelenből úgy hiányzó szerelem is. Minden oldala feszültséggel teli, még úgy is, hogy ez alapvetően nem a brutalitásra vagy sötét erőkre épült történet. Hogy sikerül-e az elnök megmentése, és mi lesz a jövő sorsa azt nem árulom el:) Olvassátok csak el a könyvet, mert ezúttal nagyon is érdemes. Ha figyelmesek vagytok, akkor rábukkantok az Az című regényének alakjaira is. A történeteinek hálózatos öszekapcsolása is jellemző az íróra:) A legdurvább, hogy van, aki meg is rajzolta az író regényeinek hálóját!!! http://tessiedesigncompany.blogspot.hu/2012/06/stephen-king-universe-flow-chart.html 

Az írótól szokatlan módon ezúttal komoly háttér munka áll a regény mögött. Feltérképezve mind JFK, mind gyilkosa Lee Harvey Oswald életét. De részletgazdag a kor bemutatása is. Érdekesség még, hogy a történet a 70-es évek óta hever az író szekrényében:) Jól tette, hogy előkotorta!

Segítheti az átélést, ha közben megnéztek egy jó kis 60-as amerikai filmet, hogy még jobban átélhessétek Jake-el a múltat!! (Az én választásom: A detektiv 1967, Frank Sinatra)

Tudva levő, hogy Stephen King számtalan írói álnevet használt már. Eltöprengtem vajon miért is ír valaki álnéven? Miért nem szeretné, ha az ő munkájának tartanák az adott könyvet? Fél, hogy nem sikerült elég jól és így az addigi renoméját gyengíti vele? Aztán arra jutottam, hogy King esetében talán inkább marketing érdek áll a döntése mögött. Végül is az író maga egy brand. Ha van egy márkád, akkor annak kialakult képe van (image). A márka éppen attól tud erős lenni, hogy határozott jelentéstartalommal bír a fogyasztók számár. Képvisel valamilyen értéket és azt konzekvensen tartalmazza. Egy ismert, erős márka újra-pozicionálása nagyon nehéz feladat. Megváltoztatni a fogyasztók agyában mindazt, amit eddig a márkáról gondoltak, amit számukra jelentett hosszú, fárasztó és drága mulatság. Ugyanakkor nagyon veszélyes vállalkozás is. Csak akkor döntenénk a márka képének megváltoztatása mellett, ha ettől több követőt várunk. És ugye számolnunk kell azzal, hogy azok, akik eddig kedvelték a márkát ezután elfordulnak majd tőle. Az új identitással nagyobb tömeget és valószínűleg új tömeget kell majd elérnünk. Lássuk be, Stephen King márkája világszinten ismert, jól meghatározható, jellegzetes tematikában, stílusban. Ez a név határozott márkaértékekkel rendelkezik. Nem valószínű, hogy el tudna adni egy szerelmes regényt ezalatt az írói név alatt. Ha nem hangoztatnák róla, hogy ez egy teljesen más típusú S.K. regény, akkor valószínűleg elsőre megvenné mindenki, aki rendszeresen fogyasztja az író könyveit,majd az olvasók nagy hányada felháborodottan átkozná az írót. Ettől még a romantikus irománya is lehet szuperjó és sok olyan olvasónak tetszhet, akik eddig nem voltak King rajongók. És ebben az esetben az a legjobb megoldás, ha új márkanév alatt mutatja be a nevétől szokatlan regényét:) Így a régi olvasók is megmaradnak és új olvasókra is szert tehet, miközben nem szakítja szét nevét és renoméját sem.:)

A bejegyzés trackback címe:

https://mood-reader.blog.hu/api/trackback/id/tr114958851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása