Egy jó könyv minden hétre

mood reader

mood reader

Az analfabéta, aki tudott számolni - a svéd abszurd megint üt

2014. szeptember 01. - mood reader

letöltés (1)_15.jpgAki emlékszik az író első regényére, az most bizonyosan felkapja a fejét és el is mosolyodik. Aki nem az bátran ugorjon neki ennek vagy az író korábbi, mára meg is filmesített történetének és garantáltan jól szórakozik majd. Hihetetlen, hétköznapi-őrült karakterei szerencsétlen, de alkalmanként azért szerencsés események résztvevői és elszenvedői. A dili akkor csúcsosodik ki, mikor a sok fura figura összetalálkozik és saját bogaraik nem várt hatással lesznek a társaság életére.

Szóval megint egy abszurd, képtelen történet ragad bennünket magával. Ezúttal a főhősünk Nombeko a dél-afrikai latrina pucoló lány, aki nem gyengén tud számolni. Bár ő lenne az analfabéta, azért hamarosan megtanul olvasni is:) Nem várt események miatt azonban egy kis szerencsével meg nagy adag muszájjal neki vág a világnak. Sajnos első körben nem jut túl messzire, mert egy részeg mérnök elüti ezért a lánynak le kell dolgoznia a mérnöknél az általa okozott lelki és anyagi sérülést, kárt. Igen, a lányt bünteti meg a bíróság. Itt Nombeko részt vesz egy titkos atombomba fejlesztő programban és rengeteg tanulás és takarítás után kedvenc helyszínünkre Svédországba érkezik. Itt találkozik majd a többi flúgossal!

Holger 2, egy postai alkalmazott egyik iker fia. Testvére Holger 1. Az apa életét a monarchia eltörlésére tette fel (miután hosszú évekig egyetlen célja volt a királlyal való kézfogás, mely megvalósul, de igen rosszul sül el), és gyermekeit is erre nevelte. Két fia közül azonban csak egyes számút (nem tudni, hogy valóban az első szülött-e, mert a fiúkat az otthon születéskor össze-vissza cserélgette) anyakönyveztette. Holger 2 gyakorlatilag  nem létezik. Aztán ott van Holger 1 anarchista minden ellen lázadó kis barátnője, Celestine. A lány habókos nagymamája, aki krumpli termesztéssel foglalkozik. Szerepet kap még a Moszad, valamint Kína egyik diplomatája mellett Svédország miniszterelnöke és királya is;))) Garantált szórakozás, történelmi morzsák Skandináviából, politikai társadalmi szatíra világunkról. Ízelítőnek egy koktél recept a könyvből!:) A háttértörténetet keressétek meg:) Becsípni ér, a sztori nem lesz már abszurdabb tőle:)

A marshall koktél a II. világháború idején született meg: 1 rész közönséges konyak, 1 rész akvavit, vagyis gabonapálinka, 1 adag gin és 2 adag vermut kell hozzá.

Szerinem jelenleg Jonasson egyedi, valóban különleges színfoltja a könyvesboltoknak. Mindenkinek ajánlom!! 

Az előző könyvből készült filmet idén nyáron mutatták be a mozik.

 

Az

íróról: http://en.wikipedia.org/wiki/Jonas_Jonasson

http://mood-reader.blog.hu/2013/04/08/jonas_jonasson_a_skandinavok_vidaman_is_abszurdak

A bejegyzés trackback címe:

https://mood-reader.blog.hu/api/trackback/id/tr416604051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása