Egy jó könyv minden hétre

mood reader

mood reader

Úton-Útfélen 2. - Márai Sándor: Egy polgár vallomásai

2013. július 15. - mood reader

letöltés_4.jpgA második hangoskönyv melyet autós ingázásom közben hallgattam, olvastam végig. Kezdeti lelkesedésem egy csöppet lelohadt. Míg L. L. Lawrence hallgatva "nekemvalónak" bizonyult, addig Márai sajnos nem:( 

Miközben kétség nem férhet hozzá, hogy Márai Sándor az egyik, ha nem a legválasztékosabb magyar író. Mondatai annyira gömbölyűek, szofisztikáltak, különlegesek...egyszerűen szépen szólnak... Márait olvasva olyan érzésem van, mintha én csupán csak tanulnám nyelvünket, és ő lenne az, aki megalkotta, az egyetlen, aki teljességében ismeri. Mindig képes még egy és még egy varázslatos mondatot összeállítani. Mindig elvarázsol...nem is tudom összességében miről szólnak a könyvei, mert leragadok az egyes mondatok gyönyörűségében. 

És talán éppen ez a hátránya a hangoskönyvnek is. Összefüggő története nincsen ennek a regénynek. Amolyan társadalmi és életrajzi anekdoták sorozata. Folyamatában nem tudtam odafigyelni rá, el-el kalandoztak a gondolataim. Aztán ismét visszatértem a történethez, de egy-egy hosszú, kacskaringós mégsem cirkalmas mondat megint elgondolkodtatott és újra lemaradtam a sztori feléről. 

images (2)_1.jpgPedig olvasva bizonyosan jobban lekötött volna a könyv. Márai annyira plasztikusan tudja ábrázolni az élőt és élettelent egyaránt, hogy az olvasó képes teljesen részévé válni a bemutatott kornak. A regényből megismerkedhetünk az író életének fontosabb eseményeivel, történeteivel. Bemutatja gyermekkora helyszínét, a házat, ahol laktak, lakóit, akikkel szomszédságban éltek. A következő fejezetben az író családját és rokonságát vonultatja fel, a tőle megszokott anekdotácskák sorozatán keresztül mutatva be őket. A harmadik részben kisgyermekkora eseményein át ismerhetjük meg a polgári család életét és környezetét. Következnek az internátus évei, a kamasz fiú történetei. Ezután már a felnőtt korba lépünk. Megismerhetjük a polgári származású fiatalember életét Németországban, írói munkásságát, idegenbeli nehézségeit. Feleségét Lolát és számtalan európai városban töltött éveiket.

http://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1rai_S%C3%A1ndor

A bejegyzés trackback címe:

https://mood-reader.blog.hu/api/trackback/id/tr494941632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása