Egy jó könyv minden hétre

mood reader

mood reader

Stephen King - A búra alatt

2013. december 02. - mood reader

images_14.jpg

Szégyen és gyalázat, hogy ez a két kötet már több mint egy éve hányódik a polcomon.. Csak hát SK-hez hangulat kell pláne, hogy újabban Biblia méretű könyveket ír:) Az utolsó löketet természetesen a sorozat megjelenése adta, mivel utálok filmet a könyv előtt megnézni, de ez a sorozat érdekelt nagyon. Szóval nekiugrottam a könyveknek hamarjában.

A búra alatt amolyan modern Legyek ura szituáció. Adott egy amerikai (természetesen maine-i) kisváros Chester's Mill, melyre egyik pillanatról a másikra egy hatalmas üveg szerű búra borul, hermetikusan elvágva a települést a világtól. A búra anyaga meghatározhatatlan és a katonaság nem képes áttörni rajta sem bombával, sem biológiai fegyverrel. A búrán belül pedig adott egy hataloméhes városi tanácsos, egy csomó őrült vagy beteg alak, meg persze a jók tábora, akiket szépen kaszabolnak le a gonoszok. Természetesen a sokásos SK alakokkal fűszerezve: bomlott elmék, szadisták, lúzerek.

De a lényeg mégis csak az, hogyan képesek az emberek olyan rövid idő alatt felrúgni a társadalmi együttélés elfogadott szabályait, amint hatalomhoz juthat akárcsak néhány fő fölött is. Hogyan lehet manipulálni a népeket, hogyan válhat valaki egy közösség véreskezű vezetőjévé úgy, hogy a többség önfeláldozó, határozott segítőnek látja. Persze első a fegyveres testület felállítása. Így lesznek fiatal suhancokból rendőrök, akik felett senki nem törhet pálcát. Nem minősített kifejezés többé a rendőri brutalitás. Csak intézkedések történnek. A megvádoltnak nincs joga ügyvédhez és természetesen rendes tárgyalásra sincsen szükség, hiszen a város elöljáróinak feladata a város biztonságának megőrzése és a rendzavarók elítélése, akár kivégeztetése . Mint ahogyan a város készleteinek birtoklása és elosztása is ilyen komisz helyzetben... 

A történet persze kissé sci-fi felé hajlik. Nem is lehet másképp, ha az ötlet hitelességét fontosnak érezzük. A búra anyaga, mérete, megjelenése egyszerűen kötelezővé teszi a természetfeletti megoldást, mert minden más hiteltelen volna. Ettől viszont picit gagyi érzésünk lesz a legvégére, azt éreztem, hogy mégsem volt akkora durranás. Viszont hiteles volt a végkifejlet, mégha nem is oly izgalmas.

Azért mégis érdemes elgondolkodni a történeten. Vajon a mi városunkban mi történne hasonló helyzetben? Ki venné kezébe az irányítást? Milyen alapon? Milyen eszközökkel?

letöltés_25.jpgAlig vártam már, hogy a könyv után megnézhessem a sorozatot is. Nem tudtam, hogy mennyiben maradt meg a sorozat a könyv történeténél vagy csak az alap ötletet nyúlták-e le. Természetesen az utóbbi történt. Nem meglepő, mivel az eredeti cselekménysorozat egyrészt túl erőszakos és kegyetlen, másrészt nem annyira izgalmas sorozat szempontból. Maradt az alap búra ötlete, az elszigetelt kisváros és számos szereplő is megmaradt a könyvből több kevesebb átalakítással, szereppel. Próbálom objektív sorozatfüggő szemmel nézni és sajnos így elég gyengusznak érzem:(
Számomra ismeretlen színészek, időnként brazil sorozatot meghazudtoló fordulatok, bugyuta dialógusok,összevissza változó karakterek... Még csak a 11-es résznél tartok, nem tudom meddig tudják húzni a történetet:(

A bejegyzés trackback címe:

https://mood-reader.blog.hu/api/trackback/id/tr105636631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása