Egy jó könyv minden hétre

mood reader

mood reader

Jonas Jonasson - A skandinávok vidáman is abszurdak!

2013. április 08. - mood reader

831966_5.jpgA százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt

Abszurd - jelentése: Képtelen, lehetetlen, értelmetlen, esztelen.

Aki szereti a skandináv krimiket annak különösképpen ajánlom ezt a gyöngyszemet. Miközben minden abszurditás meg van benne, ami egy Jo Nesbo remekben, végre nem a kiömlő belek és szétvagdosott artériák között keressük az értelmét a cselekménynek. Ez a könyv vicces, szórakoztató, telis tele helyzetkomikumokkal, miközben a történet szinte minden oldalon teljesen abszurd:) Allan Karlsson a 100 éves bácsi, aki kimászik az ablakon és világgá indul hihetetlen őrült kalandokba keveredik. Menet közben maga köré gyűjt merő véletlenségből egy pár hasonlóan idétlen és furcsa figurát. A történetnek azonban van egy másik nem kevésbé őrült eseményekkel teli szála: Allan bácsi élete, végig az 1900-as éveken és hogy hogy nem szinte minden jelentős figurával volt szerencséje együtt ebédelni, vacsorázni, vagy csak piálgatni Sztálintól, Mao-n keresztül, Nixon-ig... a bácsi teljes élete egy őrület volt, de mivel lazán fogta fel, talán együgyűnek is titulálhatnánk, így meg sem kottyant neki sem a Gulag, sem az Észak-Koreai vagy az afganisztáni fogság... Élete tartalmas, izgalmas, szintúgy tele fura figurákkal. 

Az igazsághoz azért hozzá tartozik, hogy a könyv 2/3-ig tényleg nagyon tetszett. Furcsa története, szarkazmusa, abszurditása, és komikus figurái. Hatalmasakat nevette. De azt hiszem a 2/3-nál kellett volna abbahagyni:( Mert eddigre már azért sok volt az őrület, elfáradt a nevetés és nem tudta tovább fokozni a hülyeséget. Így a végét már nyögve nyelősnek éreztem.

Ettől eltekintve tényleg olyan érzés volt, mintha a Fejvadászok paródiáját olvasnám:) A svédek teljesen őrültnek tűnnek:). 

A bejegyzés trackback címe:

https://mood-reader.blog.hu/api/trackback/id/tr145136772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása