Egy jó könyv minden hétre

mood reader

mood reader

Szabó Magda - Régimódi történet

2013. július 29. - mood reader


letöltés (3).jpgAz olvasó klub legutóbbi kötelező klasszikusa:) Évek óta rajta van a listámon Szabó Magda és legelöl állt a sorban ez a regény. Bizonyára sokan tudják, hogy a Régimódi történet az írónő családjának, elődeinek történetét dolgozza fel. Bizonyos szempontból kissé csalódott vagyok, mert regényes feldolgozásra számítottam, de annál szárazabb bibliográfiát kaptam. Annyira azért persze nem panaszkodom, mert hát Szabó Magda nem tud annyira száraz lenni, hogy az ember könnyen félre dobja könyveit:) A könyvet néhány évvel ezelőtt egy televíziós sorozatban is feldolgozták és időről időre láthatjuk sikeres színházi változatát is.

letöltés (2)_1.jpgPersze az sem lehet véletlen, hogy éppen most került sorra regény, amikor én magam is szívesen fordulok a kevéssé vagy sosem ismert ősök történetei felé. Nem tudom, hogy ez a korom vagy terhességem miatt vált fontossá, de nem is érdekes. Az elmúlt hetekben rengeteg kétség merült fel bennem: alkalmas vagyok-e a szülői feladatokra? Meg tudok-e majd felelni? Milyennek fog látni engem a fiam felnőttként? Hogyan emlékszik majd rám? És a kérdések és kétségek közepette rá kellett ébrednem arra, hogy még a saját szüleim történetét sem ismerem igazán, hát még a nagyszülőkét, dédszülőkét, akiknek egy csoportját gyermekként még volt szerencsém személyesen is ismerni. Persze a korom is tutira közre játszik az érdeklődés fellángolásában, mert azt legalábbis már meg tudom érteni hogyan befolyásolhatta az egyéni sors, a lehetőségek és a valóság realitása a szülőket gyermekeik felnevelésében. Ráadásul úgy érzem elég sok egyoldalúan megítélt, fél történetet hallottam megemlítve a családomban és egyre kíváncsibbá válok a másik felének megismerésére is. Sajnos ez az esetek nagy részében lehetetlen vállalkozásnak tűnik, de hátha mégsem az! Ráadásul ezen történetek teljes megismerése sokat segíthet saját magunk megismerésében is! Sokan hiszik, hogy generációk sorsát is cipeljük a vállukon, aminek feloldásában a megértés és megbocsátás segíthet, amihez persze először ismernünk kell a megbocsátani valót. És mint látjuk Szabó Magda története is jó példa arra, hogy generációk nőhetnek fel fél-információkra épült haragok, csalódások, megítélések, bántások alatt, melyek alapjait, valóságát a következő továbbiak már nem ismerik csak őrzik tovább a haragot, bánatot, melyhez nekik semmi közük és sokszor csak felesleges eltávolodást okoznak a családon belül.

Talán mindenkinek az életében eljön az a pillanat, mikor szeretne többet megtudni a családjáról, a múltjáról, az ősei életéről. Legyünk nyitottak és ismerjük meg eleinket minél mélyebben. Még az is lehet, hogy jelenlegi életünk kérdéseire is választ kapunk ősszüleink történeteiből.

A bejegyzés trackback címe:

https://mood-reader.blog.hu/api/trackback/id/tr835394715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása