Egy jó könyv minden hétre

mood reader

mood reader

Veronica Roth - A Beavatott trilógia

2014. december 08. - mood reader

letoltes_3_.jpgĖs újabb utópisztikus-jövős ifjúsági trilógia jippijéé!
Emlékszem, hogy láttam a borítót a Bookline oldalán, ahonnan a legújabb könyv megjelenéseket szoktam nyomon követni. És emlékszem, hogy azért olvastam el az ajánlóját, mert ránézésre túlságosan emlékeztetett az Éhezők viadalára. És emlékszem, hogy valamiért nem tetszett, így kihagytam. Aztán véletlenségből megnéztem a filmet, ami aztán visszakalauzolt az írott trilógiához. 
Most tulajdonképpen a film miatt ugrottam neki a könyveknek, mert a mozi nagyon nagyon tetszett. Jobban tetszett, mint az Éhezők viadala film.

letoltes.jpgI. A beavatott

A nem túl távoli jövőben egy nagyobb városban vagyunk. Mondjuk New York. A várost hatalmas fal veszi körül és védi meg a kinti veszedelmektől. Azt nem tudjuk melyek is ezek. Az új, háború utáni társadalom 5 csoportba rendeződött. Ezúttal a csoportba kerülésről az egyén dönthet, de csak egyszer választhat és, ha másikat választ, mint ahol addig nevelkedett nem tarthatja a kapcsolatot a családjával. Az 5 rend 5 emberi tulajdonság fontosságában hisz. Eszerint Bátrak, Önzetlenek, Őszinték, Műveltek vagy Barátságosak a városlakók. Beatrice (ismét egy lány, vajon miért csajok a leggyakrabban a tökös főhősök?), az Önzetlen, aki végül mégis inkább Bátornak érzi magát és új csoportja beavatási folyamatát próbálja túlélni. Ám közben kiderül, hogy másként viselkedik, érez és dönt, mint a legtöbb ember, így igazán egyik csoporthoz sem tartozik. Elfajzott. És ezzel veszélyt jelent az amúgy jól irányítható társadalomra. Titkolózás, színjátszás, rettegés az élete. Közben persze nem marad ki a Szerelem sem!! Fullos a felhozatal: szerelem, barátság, önfeláldozás, harc, akció, bátorság, küldetés, egy mindenki ellen... Ahogy megszokhattuk;) Követve a hagyományokat ebben az ifjúsági műfajban ezúttal is nagy háború után vagyunk. Kiderül, hogy az emberiség múltja el van ferdítve vagy titkolva. És igazán érdekes, hogy mindig kamerákon keresztül figyelik a népeket, az eseményeket!!
A film után viszont csalódás volt a könyv. Nekem a stílussal volt bajom és nem azzal a 20%változtatással, amit az izgalom faktor növelése érdekében hozzátettek a filmhez.. Túlságosan egyszerűek, iskolásak a mondatok. A párbeszédek unalmasak és bénák. A sztori mégis elég érdekes volt ahhoz, hogy folytassam a második kötettel.

letoltes_1_.jpgII. A lázadó

A stílusa változatlan. Egyszerű nem túl irodalmi. A történet ugyanattól a pillanattól folytatódik, ahol az első könyv véget ért. Az Önzetlenek meghaltak vagy menekülnek. A Bátrak vagy a Művelteket támogatják tovább a hatalomátvételben vagy az Őszintékhez mentek. Az Őszinték kezdetben befogadják őket. A Barátságosak nem akarnak állást foglalni és a csoport nélküliek is összekovácsolódtak egy új vezető alatt. A helyzet egyre kuszább. A középpontban most inkább Tobias és kegyetlen családja áll. De persze jön a már úgy nem várt  szerelmi civódás is. A ki kiben nem bízik meg én azt gondoltam te azt gondoltad... Utálom! Sajnos hullanak a barátok rendesen és Tris megint önfeláldozhat vagy háromszor. Az új titok amit meg akar tudni egy jól elzárt válasz. Mi van a kerítésen túl? A titokra fény derül, de az eredménye távolról sem az, amire Tris számított.

letoltes_2_.jpgIII. A Hűséges

A jelenet folytatódik. Tris árulóként a sorsára vár. Persze megmenekül, mint mindig mivel nem hat rá semelyik szérum. A csoportok széthullanak, illetve az új hatalom megszünteti, bár ez újabb elégedetlenséget szül nyilván. Sokan nem tudnak vagy nem akarnak csoport nélkül élni. Hőseink leginkább úgy vélik az új vezető nem különb a régitől csak az ellenkezőjét hirdeti, de ő sem demokratikus úton. Parancsol és most épp nála a hatalom és a fegyver. Ezért Tris és Tobias elhatározza, hogy eljagyják a várost. 
Új eleme a könyvnek, hogy az eddigiek Tris leírásai, élményei voltak. Most azonban váltakoznak. Egy fejezet Tris nézőpontja a következő Tobias szemszöge, ami meglehetősen összezavar mivel nagyon megtöri az eddig meg szokott nézőpontot. Emiatt gyakran újra kell olvasnom egyes mondatokat, mert a végére megzavarodom és akkor eszembe jut, hogy jaaaa ezt nem Tris gondolja, hanem Tobias;((
Olyan mintha másik író írná. Sokkal zaklatottabb nem annyira kidolgozott, átgondolt. Mint a párválasztónál. mintha közben találná ki mi legyen a következő fejezet. Így sok a fölösleges oldal, cselekvés. Mint például a repülőzés. Semmi értelme, hogy megnézik a várost túl magasról, hogy ne vegyék észre őket. Vagy igazán semmi titok sincs Tris anyjának naplójában sem. Csak telnek velük az oldalak. Plusz olyan bonyolult ez a kinti világ. A génhibásak és gyógyultak, a kísérleti városok, a perem lakosság, a hivatal... Tris és Tobias is nagyon eltávolodik egymástól az előző részhez képest. Összeesküvés az összeesküvésben... 
Több témát is érint a könyv, amin el akar gondolkodtatni; csak sajna annyira eke szerintem, hogy elgondolkodni tuti nem fog a célcsoport rajta. Oké, értem az üzenet baromi egyszerű: ne ítélj mások véleménye, útmutatása alapján. Legyél nyitott az embertársaid felé. De mindegy, hogy milyen társadalmi rendszerben él az ember, az emberi természet végül szeparál és valamilyen tulajdonság alapján elnyomja a társadalom egy szegmensét. Ha az elnyomottak létszáma elég nagyra nő, és az elnyomás már teljes megkülönböztetést okoz, az elnyomottak fellázadhatnak. Akkor lesz egy új társadalmi rend, új szabályokkal (vagy csak a szereplők cserélnek helyet a rendszerben), de előbb utóbb valakik kizáródnak, és elnyomás alá kerülnek. Ez van... Egyszerűen próbálja bemutatni a fiataloknak a kisebbségek kialakulásának és elnyomásának folyamatát. Olyan triviális és nevetséges alapokkal, mint az ember természete habitusa (csoportok) vagy génjei. Amúgy volt egy valós kísérlet is anno.....Diákok körében, ahol a tanárnő egy nap közölte, hogy kiderült, a kék szemű emberek jobbak, okosabbak, szebbek és mától a nem kék szeműeknek megkülönböztető jelet kell viselniük, hogy mindenki azonnal láthassa ki melyik csoportba tartozik. A kutatók figyelték ahogy a kék szeműek szép lassan elhagyják addigi nem kék szemű barátaikat, és csak saját csoportjukkal játszanak és egyre csúnyábban bánnak, beszélnek a többiekkel, akik egyre borzalmasabban érzik magukat. Aztán egy nap közli a tanár, hogy elbaszta, és éppen a kék szeműek a butábbal, selejtesek, ezért azonnal cseréljék le a megkülönböztető jeleket. Na a megtorlás még durvább az újonnan "hatalomra" jutottaktól;(( Több kísérletet is folytattak a témában tudósok a második világháború után a zsidóüldözés és a náci kegyetlenkedések megértésére. Ilyen az ember.

Szerintem a közösségben való létezés velejárója valamiféle hierarchia, ami tudott dolog, hogy külső befolyás nélkül is kialakul az emberek csoportbeli habitusa alapján. Sok esetben szüksége van az egójának arra, hogy a föntről érkező elnyomást, hatalmat, a frusztrációt, amit a meghunyászkodás vált ki lefelé kompenzálja. És a nagy társadalom is így működik csak nagyban. Szerintem semmi nem tart sajnos jobban össze egy emberi csoportot, mint egy közös "ellenség". A nagy diktátorok jól tudják ezt... Nézzük meg a munkahelyi klikkeket, az iskolás csoportokat, a sportot, a politikát, a vallást... szép az elmélet, de végülis csak azért működik, mert van közös, elítélhető, lesajnálható vagy harcba hívható ellenfél, akit persze függetlenül a valódi státusztól magunk alá sorolunk be... Ó és a kommunikáció, a propaganda rendkívül fontos része az ellenség fenntartásának, hogy azok akik amúgy nem sokat tudnának az egészről elhiggyenek mindent, és így ne kérdezősködjenek a cselekvéskor.

Legvégül mégis csupán egy fura jövőben játszódó love story, semmi több. Annyira unalmas és bonyolult lett a harmadik rész, és annyira elmozdult a hangsúly, hogy végül csak a szétszakított szerelem marad meg a trilógiából. Végül érthetővé válik a megváltoztatott struktúra, a sok Tobias szemszögű fejezet. De ettől függetlenül utólag is úgy érzem szét lett csapva vele a teljes történet. Zavaros, bonyolult, fölösleges, unalmas lett a vége. Pedig nagyon jól indult és a film is ütős volt, de három részhez gyenge a sztori sajnos.

images_1_.jpgÉs borzasztóan kivagyok ettől az új hullámtól!!! Sorozatok mellé kiadnak az írók novellácskákat. A történet azonos, csak másik szereplő mondja el a véleményét! Nevetségesek!! Semmilyen hozzáadott értéke nincs az eredeti történethez csupán tovább próbálják ezzel fenntartani az érdeklődést és még egy könyvnyi bevételre számítanak! A trilógia kiegészítő kötete is megjelent már Négyes címmel:(((

A bejegyzés trackback címe:

https://mood-reader.blog.hu/api/trackback/id/tr476832161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása