Egy jó könyv minden hétre

mood reader

mood reader

Khaled Hosseini - És a hegyek visszhangozzák

2014. március 10. - mood reader

letöltés_33.jpgVégre egy igazán remek könyv akadt a kezembe! Az íróról és könyveiről nem tudtam sokat, csak azt láttam, hogy nagyon tolják az új könyvét. Amúgy nem "régi" író. Mindössze 3 könyve jelent meg ezidáig. Azelőtt orvosként dolgozott. Amerikai afgán származású és történetei bőven merítenek saját és családja életéből. http://hu.wikipedia.org/wiki/Khaled_Hosseini

letöltés (17).jpgTulajdonképpen egy érdekesen strukturált családregényről van szó. Az történet fő vonulatát az első fejezet indítja el, melyben megismerünk egy testvérpárt. Abdullah és Pari nagy szegénységben élnek egy afgán faluban apjukkal, mostohaanyjukkal és féltestvérükkel. Egy nap elindulnak Kabulba egy tehetős házhoz munkát vállalni, ám végül kiderül, hogy az apa eladta lányát ennek a házaspárnak. Ezután minden fejezet az előző fejezet valamely szereplőjének története. Az alakok egymásnak adják át szinte a történet fonalát. Így haladunk az időben 1949-től napjainkig. Közben minden szereplőnek megismerjük szinte a teljes életét.

Keveset tudok az afgán világról, társadalomról, történelemről. Most úgy érzem egy kis szeletét megismertette velem az író. A történet köszönhetően a válogatott életeknek nagyon sok nézőpontot kínál. Nem enged ítélkezni. Minden döntésnek oka és hatása van. Ahogy mindnyájunk életének. 

A könyvet még olvasmányosabbá teszi az egyes fejezetek változatos tónusa is. Vannak első személyben elmondott történetek, de levél vagy újságcikk formájában is kerültek fejezetek a könyvbe.

El vagyok tőle ragadtatva. Megindító, emberi, elgondolkodtató, különleges, őszinte és realista, de nem patetikus vagy sajnálatot keltő. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mood-reader.blog.hu/api/trackback/id/tr335843177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása