Egy jó könyv minden hétre

mood reader

mood reader

Silo trilógia - Amazon sikersztori

2017. február 26. - mood reader

silosaga.jpgBevallom teljesen rákattantam a világvége históriákra. És ez valami elképesztően izgalmas, egyedi ötletre épül, miközben mégse...mert tulajdonképpen kicsit Hunger Games, kicsit Útvesztő.

Valójában Wool trilógia, de érthetetlen a cím és sok más nyelven így magyarul is Siló név alatt fut a sorozat. A Goodreads-en 4,2  az értékelése, ami nagyon jónak számít. A legtöbb kritika a felszínességet említi, hogy nem elég részletgazdag a leírásokban. És tényleg nem terjengősködik. A cselekményre fókuszál, nem a részletekre. Mégsem volt hiányérzetem, tökéletes képem volt minden szereplőről, pedig valóan nem találtam egyetlen általános leírást sem a megjelenésükről. Ettől függetlenül tökéletesen ismertem és éreztem őket. És a maga nemében különös, hogy külső leírás nélkül is ilyen mélyen megismertette a szereplőket. Sokkal közelebbinek éreztem őket magamhoz. Valahogy olyan érzésem van, mint azokkal akikkel nap mint nap együtt vagy: munkatársak, barátok, családtagok. Akiket olyan nagyon kiismertél, megismertél, hogy előre tudnád egy-egy helyzetben hogyan reagálnának, mint mondanának. 

De ugorjunk a trilógiára. Nehéz lesz most úgy írnom róla, hogy közben ne meséljem el a történetet, vagy ne lőjem le a legizgalmasabb fordulatokat. Az író egészen újszerűen építette fel a  könyvet is. Van akinek nagyon tetszett ( lásd ÉN) és sokakat úgy érzem elkedvetlenített. Mert a második könyv (SHIFT) teljesen elkülönül az elsőtől (WOOL). Egészen más történet, más szereplők. Így természetes, hogy a WOOL végén a felfokozott érzelmek és az izgalom miatt picit elkeskenyedik az olvasó, hogy a SHIFT nem ezt a menetet folytatja, magyarázza, fejezi be. De a SHIFT nagyon is szükséges a teljes történet érthető, átérezhető, logikus befejezéséhez (DUST).

aa603b88c60f1d883e659d7723395803.jpgA sztori legérdekesebb eleme egyértelműen a SILÓ, az a komplexum, amiben a sztori mini társadalma él generációk óta. Igen ez is egy "kihalt a világ csak mi maradtunk" történet:) De már maga a Siló egy egészen elképesztő objektum. Sok sok emelet mélyen a föld alatt. És nincs lift:) Így legalulról több napi lépcsőzés eljutni a tetejére... Találtam róla terveket a neten, de meg kell mondjam nehéz vizualizálnom teljes valójában. Viszont az egyes szinteket, helységeket, az atmoszférát tökéletesen átadja a könyv.

hughhowey_m.jpeg

Az íróról is érdemes említést tennünk. Ha másért másért nem, a szokatlan, de nagyon is modern bestseller íróvá válása miatt. Az ipse (Hugh Howey) ugyanis a semmiből robbant a bestseller lista élére. A könyvet nagyon sok kis fejezetben írta meg és az első részeket még az Amazonon árulta jelképes összegért. Végül olyan hype-ot kapott, hogy bele kellett húznia:) És ha egy business beindul... Azóta jelentek már meg egyéb könyvei is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mood-reader.blog.hu/api/trackback/id/tr2012150897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása