Egy jó könyv minden hétre

mood reader

mood reader

Az Útvesztő

2014. október 06. - mood reader

letöltés (1)_16.jpgVadul jelennek meg az újabb és újabb ifjúsági regény trilógiák! Az egyik témakör természetesen a szerelem minden fájdalmával, dilemmájával, szexualitásával. Ide tartoznak az 50 árnyalatos kötetek, Gayle Forman, J. Sterling vagy Nickolas Sparks könyvei a teljessége igénye nélkül, csak a legutóbb felkapottakat említve. Ahogy egy bejegyzésben már említettem nekem a régi Denise füzetek történetei jutnak róluk eszembe:) 

A másik nagy ifjúsági regény téma mostanság a különböző utópisztikus jövőben játszódó történetek. Na ez utóbbiak lényegesen izgalmasabbak, eredetibbek, kreatívabbak, ám gyakran ijesztőek, kemények, elgondolkodtatóak is. A recept azonban nagyon úgy tűnik, hogy működik! Kell hozzá egy kreatívan megalkotott, minél egyedibb és megdöbbentőbb jövő. A főhősök mindig a fiatalok! Persze kell a fő jó, aki szigorúan ifi! A fő gonosz lehetőleg a felnőttek! A gyerekek közt is lehetnek jók és gonoszak, de gyakorta kiderül a gonoszakról is, hogy csak meg voltak vezetve, félemlítve... Nem árt a szerelmi szál, de nem baj, ha nem teljesedik ki, mert a cél egyértelműen a brutális jövőben való helytállás, a felnőttek rendszerének szétverése, a szabadság elnyerése és nem a szerelem. A téma klasszikusa az Éhezők Viadala, de már én is több könyvről blogoltam: Menedék, Testbérlők, A Párválasztó próbál mindkét témakörhöz tartozni, szerintem ez lett a gyenge pontja is. 

letöltés (2)_8.jpgEbben a témában pedig szerintem ez a könyv kiemelkedően jó! Izgalmas, rejtélyes, harcos. A főhős Thomas nem annyira renitens, mint az említett történetek női főszereplői. Egészségesen példa értékű a bátorsága, a bajtársiassága, az empátiája. 

Thomas egy Dobozban tér magához vak sötétben minden addigi emléke nélkül. Csak a nevére emléksziksemmi másra addigi életéből. A Doboz felfelé halad, mint egy lift. Végül megáll, kinyílik a teteje és egy csapat gyerek lesi érdeklődve az új fiút. Kérdéseinek egy részére szép lassan kap csak választ, a legtöbbre azonban senki nem tud felelni. Minden gyerek a Dobozban érkezett a Tisztásra és azóta itt próbálnak boldogulni, életben maradni és legfőképpen kijutni. A helyzetük azonban ennél bonyolultabb és veszélyesebb. A Tisztást óriási falak veszik körül. A falakon túl pedig ördögi labirintus kanyarog mozgó falakkal nehezítve a megfejtést. A gyerekek egy csoportja minden nap feltérképezi a labirintust, de két éve hiába keresik a kiutat az Útvesztőből. Naná, hogy vannak gyilkos kreatúrák, akik a gyerekekre vadásznak és amiket éjjel csak a mozgó falak tartanak távol a Tisztástól. A nehézségek ellenére vagy éppen azért minden jól szervezett a fiatalok kis közösségében. Hiába tűnik reménytelennek a harcuk, a gyerekek nem adják fel. De Thomas érkezésével megváltoznak a játékszabályok. 

letöltés (3)_2.jpgŐ az, aki másképp gondolkodik, aki máshogy közelíti meg a problémát és áthágva a szabályokat bátran küzd a szabadulásukért. Aztán jön majd a rejtélyes lány is, meg a főgonosz felnőttek és persze szép lassan kiderül mi is ez az egész útvesztő. Mi a célja és milyen a kinti világ. Végén a már jól ismert csavar: semmi és senki sem az, aminek látszik. (ld. Testbérlők, Menedék)

images (1)_4.jpgA bevált recept szerint trilógiává növi ki magát majd a sztori. A napokban jelenik meg nálunk a második kötet és szeptemberben futott hazánkban a mozi változat is. A kritikái meglepően jók voltak, figyelembe véve a témát és az új generációs hollywood-i tehetségek felsorakoztatását.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mood-reader.blog.hu/api/trackback/id/tr956717125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása