Egy jó könyv minden hétre

mood reader

mood reader

Dennis Lehane - Sötétség, fogd meg a kezem

2015. július 13. - mood reader

letoltes_2_3.jpgA Vihar-sziget után elhatároztam jobban megismerem Lehane munkásságát. Sorban várakoznak rám a könyvei. Esőre ez a cím borzongatott meg, ezért választottam:) Teljesen másra számítottam a Vihar-sziget után, mégsem csalódtam, sőt csak még jobban felcsigázott az író! 

Olyan intenzív hatással van rám, amilyenre nem tudok visszaemlékezni egyik írótól sem. Függetlenül attól, hogy ez a történet nem volt különleges, nem volt eredeti. Szimpla sorozatgyilkosos, régmúltba visszanyúlós, kegyetlenkedős krimi volt. Főszerepben egy szinte már kommersznek titulálható magánnyomozóval és nőnemű társával, némi alvilági, de jóravaló kapcsolattal és kegyetlenkedő apával. Nem a történet, nem a karakterek és nem a kegyetlenkedős, véres jelenetek voltak rám hatással. Napokat gondolkodtam azon, hogy mivel okozza a hatást mélyen a gyomomban, amitől percekig levegőért kapkodok és dörömböl a szívem. Nem csak nem merek felállni megnézni, hogy zárva vannak-e az ajtók. Nem csak az árnyak ijesztenek meg a sötétben. Hanem valami más, mélyebb borzongás kúszik a bőröm alá miközben olvasom a könyvet és megfigyeltem, hogy éppen nem a valóban rémisztő jeleneteknél érzem, hanem a nyugodtabb párbeszédek és titokzatos visszaemlékezésekkor. Nagyon érthetetlennek tűnök most látom, de egyszerűen nem tudom jól megfogalmazni mi is történt velem a könyv olvasásakor, viszont annyira mélyen érintett és annyira különleges volt, hogy meg kellett próbálnom elmondani. A Vihar-sziget elmegyógyintézetes, rémálmokkal teli pszichózisa esetén érthető volt a borzongásom, de ezúttal nem számítottam rá, miután egyértelművé vált, hogy itt nem remélhetek óriási csavart vagy nagy leleplezéseket. Nem találtam különösen egyedinek a stílusát sem, a szóhasználatát sem....Nem értem magam sem, így biztosan olvasok még Lehane könyvet a közeljövőben!

Azért a sztoriról röviden: adott a kellemes magánnyomozó figurája, az ír Patrick McKenzie. Nyomozótársa a szép Angie, aki az ír maffiavezér unokája. Bubba az alvilági, kissé pszichopata haver és egy ügyfél, aki úgy hiszi magára haragította a maffiát, aki ezért a fiával fenyegeti. Amikor kiderül, hogy a maffiának nincs köze a fenyegetéshez és furcsa, kegyetlen gyilkosságok történnek Patrick neve egyre gyakrabban merül fel a nyomozás alatt. Amikor pedig az ügyfél fiát brutális módon mégis megölik már senki sem érezheti magát biztonságban. A szálak lassan egy közel 20 éves csoport tevékenységeihez vezetnek, melynek Patrick apja és több áldozat szülője is tagja volt...

Az író maga is Ír bevándorlók gyermeke, ez a regénye pedig egy sorozat második része. Persze a sorozat sejthető volt. Több könyvét is megfilmesítették, a McKenzie sorozatnak a 4. részét Ben Afflec vitte vászonra.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dennis_Lehane

A bejegyzés trackback címe:

https://mood-reader.blog.hu/api/trackback/id/tr677602110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása