Egy jó könyv minden hétre

mood reader

mood reader

Chaim Potok - A kiválasztott

2013. március 04. - mood reader

A februári Green Rabit olvasóklub következő választása volt ez a könyv. Nagyon élvezem az olvasóklub találkozókat! Hihetetlen nyitott, érdekes emberek a tagjai. Legutóbb a Liszt Ferenc téren találkoztunk a Karma egyik csöndes zugában. Teáztunk, forró csokiztunk, nassoltunk. Általában egy rövid "kivel mi történt a hónapban" topic után az olvasott könyv kerül elő. Mindenki elmondja a véleményét, tetszett vagy nem, miért, hogyan érezte magát, mit szólt az írói stílushoz, a történethez, a szereplőkhöz, a hangulathoz... Nagyon érdekes beszélgetés kerekedett legutóbb is a Jodie Picoult könyvről:) Aztán beszélgetünk minden féléről:) Végül mindenki egy cetlire felírja az általa javasolt következő könyv címét és a legutóbb kiválasztott könyv "tulajdonosa" kihúzza a következő olvasandó művet:) 

letöltés_11.jpgA kiválasztott már a kezdetek óta szerepelt az egyik cetlin:) És ajánlója nagyon boldog volt, hogy végre kihúzásra került. A könyv beszerzése nagyon nehézkes volt, mert valamiért most hiány van ebből a regényből. Antikváriumokban elvétve lehetett megtalálni csupán. Azt már tudtam, hogy zsidó történetről és íróról van szó, de teljesen más jellegű történetre számítottam. Az események a második világháború alatt és után játszódnak Amerikában. Ilyenformán modern, mai stílusú a történet és a környezet. A háború csupán a rádió és újság híreken keresztül része a regénynek. A történet 2 zsidó fiú barátságáról szól, de persze ennél sokkal többről is.

Őszintén megvallva nagyon zavarosan érzem magam most, hogy befejeztem a könyvet. Az első harmada a regénynek gyorsabb, eseménydúsabb, könnyen olvasható. A közép része nagyon lelassult, szertatások, Talmud tanulmányozások hosszú sora. Aztán a befejező harmadban végig érzékeltem a feszültséget, de nem tudtam elképzelni milyen robbanásra számítsak majd és a vége bár elérzékenyített teljesen nem okozott váratlan fordulatot, megoldást. Be kell vallanom, hogy nem értettem meg teljesen a regény üzenetét, bizonnyal azért, mert morzsányinál is kevesebbet tudok a zsidó vallásról, életről, neveltetésről, szokásokról, történelemről, hitről, hagyományokról.... És ez a könyv nem azért íródott, hogy a tudatlan népek megértsék vagy megismerjék a zsidóságot. Sokkal inkább érzem zsidóknak szólónak a művet. Ami megdöbbentett benne mégis, hogy nem tudtam mennyire sokrétű a zsidó közösség is, és hogy ezek a csoportok is milyen szigorúan tudnak elkülönülni egymástól. Azt hittem az összes vallás és közösség közül a zsidóság a legegységesebb, leghomogénabb és legelfogadóbb...tévedtem. Minden emberi csoportosulás, ha átlép egy bizonyos méretet, területi egységet kisebb csoportokra bomlik és minden csoport magáénak érzi a legősibb, a legigazibb titulust. 

letöltés (1)_1.jpgSajnos hiányos ismereteim miatt nehezen értettem meg a kifejezéseket, a titulusokat, az öltözködésbeli különbségeket, a szertartások és világnézetek közötti eltéréseket, a cionizmus és az Izraeli állam kialakulása körüli zsidók közti vitákat:( Természetesen azonnal bújtam a netet és próbáltam a legtöbb homályos részt megérteni, de a teljes képet néhány weboldal áttanulmányozásával úgysem fogom átlátni:) Azért íme némi információ, segítség a könyvhöz, miközben előre is elnézést kérek azért, ha rosszul használok egynémely kifejezést:

Az író - Chaim Potok amerikai rabbi és író. Regényeibe gyakran építi be saját gyermekkorának eseményeit, élményeit, nehézségeit. http://en.wikipedia.org/wiki/Chaim_Potok 

letöltés (2).jpg

Hászid zsidó - a haszidizmus egyfajta zsidó mozgalom a 18. századtól. Azt hittem a könyv olvasásakor, hogy ősibb forma... Jellegzetes a megjelenésük és életformájuk. Ma főként Amerikában és Izraelben élnek hászid zsidók, de még hazánkban is jelen van a mozgalom. http://hu.wikipedia.org/wiki/Haszidizmus 

Cádik - a hászid közösség vezetője, csodarabbinak is tartják http://www.zsido.hu/vallas/haszid.htm 

Talmud - A Talmud (תַּלמוּדhéberül: „tan, tanulmány, ami tanulva lett”[1]) a posztbiblikus zsidó irodalom legnagyobb és egyértelműen legfontosabb, tematikus rendszerbe foglalt gyűjteménye, a zsidóság enciklopédiája, jogi és vallási alapvetése, szokásjogi gyűjteménye, bibliaértelmezéseinek tárháza. Egyik elnevezését, a jám ha-Talmúdot (יָם הַתַּלמוּד; „a Talmud tengere”) terjedelméről és tartalmi gazdagságáról nyerte http://hu.wikipedia.org/wiki/Talmud

kapedli - zsidó fejfedő

sábát - szombat, a pihenőnap

A könyvből film is készült, de magyarul még nem akadtam rá:(

A bejegyzés trackback címe:

https://mood-reader.blog.hu/api/trackback/id/tr585099670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása