Egy jó könyv minden hétre

mood reader

mood reader

Jose Rodrigues Dos Santos - Az ördög keze

2015. január 05. - mood reader

letoltes_2.jpgDos Santos újabb regénye. Végül mindig elolvasom, pedig ebben a műfajban legkevésbé Santos történeteit kedvelem, és ennek egyik jelentős oka a portugál történész figurája. :( Ezt legutóbb hosszan fejtegettem, most nem fogom. Emellett alig bírom már a szájbarágós, mondatismétlős részeket is;(  És kiborító a hosszadalmas magyarázatok ebéddel, alvással, pisilni menéssel való szétszabdalása is... Idegesítő és ultra béna!!
A könyvet ezúttal a téma mentette meg! A  2008-as gazdasági válság annyira aktuális, hatása fájó, nem múló, minden napos beszéd téma, hogy azonnal felvillanyozott. Szerintem nagyon sokan szeretnék megérteni kialakulását, előzményeit, okait, következményeit. Ezúttal Dos Santos a tökéletes válasz. A száraz és bonyolult összefüggéseket is érthetően magyarázza el. Még gazdasági alapképzettség nélkül is jól érthetőek az összefüggések, az ok-okozatok, a folyamatok és prognózisok. Számomra is sok részlet most állt össze. De különösen érdekesnek találtam az euróról szóló hosszabb fejtegetős részt. 
Maga a sztori a szokásosnál is bugyutább. Tomást felkeresi egy régi barátja, aki menekül, de végül megölik. Utolsó leheletével  Tomásra bízza egy titkos nyomozás anyagát és a legfőbb bizonyíték megtalálását segítő rejtvényt. Tomás egy Interpol ügynök segítségével leplezi le a gyilkosokat. De ezúttal ez sem fontos, mert a gonosztevő nem elítélhető, ahogy ez ma sok titulusra, pozícióra igaz.

A könyv ezúttal inkább a gazdasági válság bemutatója, tankönyve. És annak kitűnő! Számunkra rengeteg fontos információt tartalmaz, mert sok helyen említi külön a magyarországi helyzetet. Ugyanakkor jól meg is ijesztett. Nem voltak persze vérmes reményeim a jövőnket illetően ebben az országban, de a gazdasági és hosszú ideje ugyanazon elveken működő politikai helyzet elkeserítő jövőt tár elénk! A változást csak komoly lépésekkel lehetne elindítani, de az is kiderült, hogy a valóságban soha semelyik hatalom nem fogja meglépni a szükséges lépéseket! Azért ez mégiscsak olyan, mintha a cipész közölné, hogy nem tud cipőt talpalni, valószínűleg használhatatlan lesz a lábbeli, de no para gyönyörű lesz és drága! Vagyis közgazdász, meg kereskedelmi, meg jogi diplomákkal irányítgatják az országot úgy, hogy nem hajlandóak figyelembe venni a gazdasági oktatásban tanultakat. A hozzáállásuk és a kommunikációjuk alapján a sarki restit sem bíznám rájuk, mert bár 40 éve kitűnően működik, egy politikus tuti csődbe juttatná egy hónap alatt, ha a politikában alkalmazott gazdasági ismeretei szerint irányítaná:(

Szóval ezt most ajánlom a téma aktualitása miatt mindenkinek. De készüljetek, hogy elszomorító az európai helyzet included kis hazánk! 

 

http://mood-reader.blog.hu/2012/12/24/j_r_dos_santos_a_632-es_kodex
http://mood-reader.blog.hu/2014/05/19/jose_rodrigues_dos_santos_a_vegso_titok
http://mood-reader.blog.hu/2013/03/18/mi_fan_terem_a_fundamentalista

A bejegyzés trackback címe:

https://mood-reader.blog.hu/api/trackback/id/tr507029869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása