Egy jó könyv minden hétre

mood reader

mood reader

Stephen King - Mr. Mercedes

2015. február 16. - mood reader

letoltes_4.jpgLehet King-et szeretni, meg nem szeretni. De azt igenis el kell ismerni, hogy a leírásai brutálisan éles képek! A felütései mellbevágóan hatásosak! És ez engem minden könyvénél újra és újra rajongóvá tesz, bárhogyan is alakul aztán a történet. (Én sem kedvelem mindegyik könyvét.) Ezúttal is ilyen az első fejezet. Annyira jó, hogy én ingyenesen letölthetővé tenném, mert garantáltan többen vennék meg a könyvet az első fejezet elolvasása után! És nem csak egyszerűen plasztikus. Nem csak olyan, mintha filmet néznél. Ennél több. Olyan, mintha az olvasó is ott állna éjszaka a munkát keresők elkeseredett sorában. Nem csak látja, de érzi is a ködöt, a párát, a hajnalt. Nem csak hallja, de érzi a sorban állók elkeseredettségét és kilátástalanságát. A fejezet szereplőit már meg is kedvelte, hiszen annyira emberiek. A válság okán leépített emberek kétségbeesése. Egyedül álló anya, aki kénytelen kisbabáját kitenni az éjszakai sorban állásnak, hogy biztosan kapjon munkát! És annyira nem a Mercedesre számít az olvasó, ami egy rövid oldal alatt kiírtja a megkedvelt szereplőinket. Egyszerűen belegázol a tömegbe és kész! Első fejezet vége!

Tehát a történet nem a fiatal anyáról fog szólni és nem is a mögötte álló késő-középkorú férfiról, aki még a hálózsákját is kölcsön adta szoptatási, pelenkázási munkálatokra. Hanem Bill Hodges nyugalmazott rendőr nyomozóról, aki nagy nyugalmazottságában a revolverével szemezget minden délután és dagadtra hizlalja magát az unalmas műsorokat bambulva. És akkor kap egy levelet magától a Mercedeses gyilkostól és újra kinyílik a világ. Nem csak a kanapétól menekül meg, de ennyi idősen még egy csinos, fiatalos hölggyel is összekavarodik, ami aztán tényleg erővel és élettel tölti meg. Gyilkosunk ettől kiborul és hibázik! 

A karakterek csodásak. A gyilkost mi végig ismerjük, bepillanthatunk beteg életébe és kiborító múltjába. King-nél mindig megértjük az elvetemültet is. Nem értünk egyet, de legalább tudjuk, hogy jutott idáig! Szerintem a könyv remek. Elvetemült, flúgos, kegyetlen, de nem elvont, nem barbár, nem zombi. Egy jó kis nyomozósdis, gyilkos elkapósdis, pszichopatás gyilkolósdis King-esen. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mood-reader.blog.hu/api/trackback/id/tr397094701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása