Egy jó könyv minden hétre

mood reader

mood reader

J.R.R. Tolkien - A hobbit

2014. július 28. - mood reader

726154.jpgKi ne ismerné Tolkien műveit? Ámbár, ahogy ez a filmek korában lenni szokott ismét nem időrendben váltak ismertté Tolkien könyvei. Elsőként az amúgy második Tolkien mű a Gyűrűk Ura került a nagyközönség elé és csak a trilógia sikerein felbuzdulva készült el A hobbit történetének mozifilmes változata. A jól tejelő trilógikus formában. 

Személy szerint tartottam magam az elveimhez mindkét mű esetében és még azelőtt olvastam el őket, hogy a filmeket megnéztem volna. A Gyűrűk Ura sokkal többet adott nekem írva (több, mint 10 éve), mint filmen, habár a képi világa csodálatos volt. Mégis a 3x3 óra is kevésnek bizonyult és elnagyoltnak hatott olvasva a 3 gigantikus kötetet telis tele kalanddal, különös lényekkel. 

letöltés_40.jpgA hobbitot olvasva felelevenedett ez a csoda világ. Tündék, törpök, hobbitok, trollok, koboldok, mágusok... Egy igazi, felejthetetlen mese. Olyan történet, amit bátran olvashatunk fel gyermekeinknek is. Hadd lóduljon meg a képzeletük! Ne a filmmel kezdjük! Próbálják ők maguk elképzelni a medve embert, vagy Gollamot Tolkien leírása alapján! Garantáltan kevésbé lesz ijesztő a kicsiknek. Ne féljünk, Tolkien valóban mesét írt! Gyermeki nyelvezete egyszerű, kedves, szókimondó. Mesélőként az író számtalan alkalommal kiszól olvasójához. Biztatja, megdicséri, kérdezi. 

A hobbit története tehát a Gyűrűk Ura előtti kaland. Főhőse Zsákos Bilbó, akit Frodó nevelőapjaként ismertünk meg. Bilbót Frodóhoz hasonlóan (persze a valódi idő rendet tekintve épp fordítva) Gandalf veszi rá, hogy vegyen részt 13 törp hajmeresztő vállalkozásában. Nem nagy dolog, csak egy sárkányt kéne megölni és/vagy visszalopni tőle a törpök kincseit. Semmiség egy ilyen pici figurának, mint egy hobbitka... Az útjuk során számtalan ijesztő, veszélyes kalandba keverednek. Szinte mindig éppenhogy megússzák a veszedelmet. És szép lassan a félős, unalmas hobbitka lesz a csapat esze és állandó megmentője. 

A könyvnek a fele függelék volt, mely még egy könyv terjedelmű kiegészítést tartalmazott, megmagyarázva sok összefüggést a két mű között. Plusz szükséges volt a mű átírása néhány helyen, mivel a teljes világot az író a Gyűrűk Ura trilógiára építette fel így bizonyos helyek, nevek még másképp szerepeltek A hobbitban.

Peter Jackson filmjéből még csak két rész futott le a mozikban, de idén télen érkezik a befejezés is! Megnéztem őket és túl sok újat nem adtak. Egy az egyben leforgatták a könyvet, ami persze jó, csak így nem annyira izgi:) De a látvány szép és néhány már ismert szereplőt újra bedobtak. Ebben különbözik csupán a könyvtől.

Olyan sok mindent tudunk már Tolkienről és műveiről, hogy nem részletezném itt őket. (tünde nyelv, teljes világ, fantazy apja, Göncz Árpád fordítás...)

http://hu.wikipedia.org/wiki/J._R._R._Tolkien

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mood-reader.blog.hu/api/trackback/id/tr646501515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása