Egy jó könyv minden hétre

mood reader

mood reader

E.L.James - A szürke ötven árnyalata

2012. december 03. - mood reader

images_3.jpgA könyv egy trilógia első kötete... Percek óta nézem a monitort és röpködnek a gondolatok a fejemben. Mit is írjak, hogyan is szedjem össze mindazt, amit erről a könyvről gondolok. Bár még csak 1 köteten vagyok túl, mégis ambivalens érzések kavarognak bennem. 

Most, hogy már kissé leülepedett lelkemben a kezdeti felháborodás és zavarodottság találtam pozitív üzenetet is. Valójában az a legnagyobb bajom a könyvvel, hogy nem tudom pontosan kiknek íródott. Mert, ha a férjes nőknek, harmincon felül, akkor sok a pozitív üzenet, mentőkötél az unalmas házasságból, szexuális fantáziálások beindítására serkent. Viszont a könyv főszereplői túl fiatalok ahhoz, hogy az asszonyka átérezhesse a lányka érzelmeit. Hiszen a regény 2 főhőse a 21 éves Anastacia Steel, aki a történet elején még szűz, és a 27 éves vállalat vezető milliomos Christopher Grey, aki kemény gyermekkort tud maga mögött és ez eltorzult érzelmi viselkedésformákban hagyott nyomot életén. A másik lehetőség ugye, ha a könyv a huszonéves fiataloknak szól, mint egy erotikával gazdagon fűtött szerelmi regény. Ebben az esetben viszont szívesen csatlakoznék a könyvégetéseket szervező csoportok bármelyikéhez!!

Kénytelen vagyok ez egyszer kicsit részletezni a történetet, hogy érthetőbb legyen vacillálásom és nem tetszésem. A  könyv első harmada alatt úgy éreztem lánykorom nagy sikerű Denis füzeteinek egyikét tartom a kezemben. Adott a  fiatal, okos, gyönyörű, de totál önbizalom hiányos fruska, aki megismerkedik egy valamivel idősebb, állatira jóképű, nem kevés pénzzel rendelkező sráccal, aki látszólag a világ legjobb, leghatározottabb, leggyönyörűbb pasija, és aki tutira csak szórakozik a lánnyal, mert kizárt dolog, hogy egy ilyen csúnyácska, bénácska csajszit szerethet egy ilyen adonisz... Majd a végére kiderül, hogy a Denis füzetből, ha lenne fiú változat, az kb ugyanezt írná pepitában a fiú szemszögéből... Ezért szép a tinédzserkor:( A regény első fele ilyen szirupos tiniponyva jellegű volt. Ana butácska gondolataival tűzdelve. Aztán egyszer csak levegőt nem kaptam a fordulattól. Mikor úgy tűnik a lány és a fiú elkezdené komolyabban kerülgetni egymást, a fiú bejelenti, hogy neki csak úgy lehet barátnője Ana, ha aláír egy szerződést és az abban foglaltak szerint viselkedik, öltözik, étkezik, amikor a fiúval van. És akkor a szerződésből kiderül, hogy a kedves, "állatjópasi" Mr Grey egy aberrált barom, aki a párkapcsolatot csak Uralkodó-Alávetett szerepjátszásban tudja elképzelni, hogy arra gerjed, ha bántalmazhatja, megbüntetheti, kikötözheti, megcsapkodhatja kedves Alárendelt párját... És Ana, mivel nagyon fiatal, nagyon tapasztalatlan (életében most rúg be először, most szexel először, most végez az egyetemen) komolyan fontolóra veszi a fiú elvárásait, mert annnyira bejön neki a srác és végül is nincsen viszonyítási alapja, miért ne próbálná ki... Na és én meg itt akadtam ki nagyon!! Mert engem a történet, ahogyan meg van írva, ahogyan a fruska gondolatait kell olvasnom hosszasan, hát nem nagyon köt már le. Ehhez már annyira vagyok idős, hogy nem hogy nem mosolyogtat meg, kifejezetten idegesít a nyavalygása, bizonytalansága.  A könyvet stílusában nem az én korosztályomhoz szólónak érzem. Ha viszont felteszem, hogy a 20 éves lányok regénye kéne legyen, akkor sikítva tépném apró darabokra, mert NEM, nem szeretném, ha az én lányom ebből a könyvből merítené első szexuális kérdéseire, bizonytalanságára a választ. NEM gondolom, hogy egészséges erotika fejlődhet ki egy olyan tiniben, aki egy Alávetett szerepben ismerkedik meg a szexuális gyönyörökkel, miközben az Uralkodó csodacsávó korbácsolja kikötözött testét... 

images (2).jpgAztán tovább olvasva picit tompult első haragom, mikor kiderül lassan, hogy a fiút gyermekkorában bántalmazhatták valami nagyon kegyetlen módon, majd tiniként a nevelőanyja középkorú barátnője vezette be a szexuális világ rejtelmeibe a kamaszt ilyen Uralkodósdis módon. Akkor azért sajnáltam kicsit a srácot én is. Plusz javára írandó, hogy előbb bevallja és szerződést írat, meg a történet közben talán kezd beleszeretni Anaba és ezért ő is hajlandóvá válik kompromisszumokra és érzelmi  fejlődésre. Az első könyv végén pedig nagy kő esik le a szívemről, mikor Ana megkéri a fiút mutassa meg neki a legdurvábbat, ahogy bánna vele és a bőröves fenekelés után egyszerűen elhagyja végre a srácot, megértve azt, hogy ő nem ilyen szerelemre vágyik, de belátva, hogy a fiút nem tudja megváltoztatni. De a legfontosabb jó a rosszban, hogy a szexuális aktusok (plasztikus és nagyon részletes leírásban) végül is szinte csak pozitív élményeket okoznak a lánynak.

És itt jön a másik lehetőség, amiről egyébként a cikkek legtöbbjében is hivatkoznak, hogy ugyanis a könyv valójában a középkorú nőknek szólna, akik életében már nem mondható kifinomultnak, vagy izgalmasnak a szexuális élet és talán már fantáziálni sem tudnak. És ebben az aspektusában a regény igazán jónak mondható. Vagyis, ha az erotikus részeket behelyettesítjük egy Tiffany füzet megfelelő részeibe, akkor elismerően kell nyilatkoznom, mert felkavaróak, beindítóak, úgy vannak megírva, hogy az a nőkre tuti nagy hatással lesz. Ez esetben nem félteném a nőket, hiszen már elég tapasztaltak és kialakult személyiségek, hogy egy Uralkodó-Alávetett helyzetet kompetensen tudnának elfogadni vagy egy ilyen szerepjátékot be tudnának vezetni saját hálószobájukba, az ágyjeleneteik felpezsdítésére. Akkor viszont nem értem a bugyutácska fogalmazás módot és a túl fiatal szereplőket:( Miért nem történik mindez egy harmincas nővel, aki már úgy érzi kiégett, aki úgy érzi nincs karrierje, unja a férje, csak a gyerekei nyúzzák és találkozzon valakivel, aki ráveszi valami szado-mazo takarógyűrögetésre. Jó, legyen elvált nő gyerek nélkül, hogy senki ne akadhasson ki...

images (1)_1.jpgEgyszóval nem túl jó érzés, hogy ennyire határozatlan a véleményem a könyvről... emiatt béna, hogy már csak a végkifejlet miatt is olvasnám tovább, a második kötetet, másik oldalról meg kicsit elegem van már Ana hisztijéből... Nem tudom ajánlani, 25 év alatt SEMMIKÉPPEN, mégis érett nőknek, ha csak az erotikus jeleneteket olvassák el jól jöhet szerepjáték gyanánt:) 

Minden esetre íme néhány link még a témában, mert Angliában elég nagy port vert fel a történet... Természetesen az amerikaiak már a filmen dolgoznak és a bulvár lapok már sejteni vélik a kiválasztott színészek kilétét is...

http://www.nlcafe.hu/csalad/20121113/a-szurke-otven-arnyalat-miatt-valnak/

http://starity.hu/magazin/31046-anglia-nem-ker-tobbet-a-szurke-otven-arnyalatabol/

http://www.nlcafe.hu/szabadido/20121020/a-szurke-otven-arnyalata-zene/

A bejegyzés trackback címe:

https://mood-reader.blog.hu/api/trackback/id/tr674924651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása