Egy jó könyv minden hétre

mood reader

mood reader

Lisa Price - Testbérlők

2013. július 08. - mood reader

images_10.jpgAzt hiszem ez a könyv a Bookline-on keltette fel az érdeklődésemet. A borító és a címe együtt felcsigázott annyira, hogy elolvassam a szinopszisát és nagyon érdekesnek tűnt. Mintha most megint egy futurisztikus trend hullámozna felettünk egyre több a jövőben játszódó regény, film, történet. Az egyik csokor verzió a teljes elnéptelenedés, magány, siralom bemutatója, a másik csokorban pedig olyan jövőt bemutató sztorikat találunk, mint a Testbérlők is: számtalan új, a most fejlődő technológia jövőbeli felhasználásának kitalált lehetőségei és az ezek miatt kialakuló társadalmi, erkölcsi, etikai kérdéseket feszegeti.

Lisa Price jövőjében az idegenekkel vívott háború során a világ középkorú lakosai egy különleges spórától megbetegszenek és meghalnak. A földön gyakorlatilag gyerekek, tinik és idősek élnek, akik ráadásul sokkal tovább bírják, mint napjainkban, akár 200 évet is simán lenyomnak. A gyerekek közül azok, akik szülők és nagyszülők nélkül maradtak a földön kénytelenek bujkálni, menekülni. Csupán a nagyszülőkkel élő fiataloknak adatik meg a normális, akár luxus élet. Az idősek azonban érthető módon szeretnének újra fiatalokká válni, pláne meghosszabbodott életük miatt. Egy új technológia pedig lehetővé teszik számukra, hogy (egyenlőre) egy kis időre beköltözzenek egy fiatal testbe. Elvileg olyan fiatalok jelentkeznek a titkos laborba, akiknek pénzre van szükségük. Ha megfelelnek az első körben, akkor aláírják a szerződést, totál gyönyörűvé teszik őket - például a legmodernebb és szinte megfizethetetlen lézeres kezelésekkel eltüntetik a bőrhibákat, hegeket-, aztán beültetnek az agyukba egy kis chipet, majd a fizető öreg vendéget rákapcsolnak egy számítógépre, mely átirányítja az agyi tevékenységeket a fiatal delikvens chipjén keresztül az agyába. Így gyakorlatilag adott időre átveszi a fiatal agy vezérlését és így a testének irányítását is. A fiatal a "bérlés" lejártával úgy érzi, hogy aludt egy jót, de nem érzi, milyen hosszan is tartott az alvás. 

Főhősünk Callie Woodland, aki öccsével és egy barátjával járja a sikátorokat, bujkál a városban. Mígnem hall az említett programól és végül a pénzért bejelentkezik az Elsőrendű Állomások programjába. A beültetés és az első két bérlés simán működött, ám a harmadik alkalommal hirtelen magához tér ... még a bérlési idő alatt. Vagyis belecsöppen abba az életbe, amit a bérlő idős nő az ő testével élt. És ekkor indulnak a bonyodalmak, mivel úgy tűnik a milliomos bérlője gyilkosságra próbálta használni az ő testét, ami teljesen tilos és elvileg a chip nem is engedi. De kiderül hogy a bérlő machináltatott a chipen, aminek következménye volt, hogy Callie magához tért sőt időnként a bérlő hangját is hallja az agyában. Callie-nak ki kell derítenie mire is készült az öreg nő az ő testébe bújva, miközben próbálja eljátszani a milliomos bérlő szerepét is. 

Nem volt oltári nagy szám a könyv, de lendületes, olvasmányos a stílus és eléggé különleges az alap történet is, így elég gyorsan végeztem vele. Sajnos úgy tűnik lesz folytatása is:( Kicsit unom már, hogy minden könyvet folytatásosra terveznek. Ki fog már emlékezni erre a történetre 1,5-2 év múlva:(

Ha jól hallottam, akkor pedig gondolkodnak a megfilmesítésén is, bár ahhoz azért kéne egy befejezés is, gondolom.

A bejegyzés trackback címe:

https://mood-reader.blog.hu/api/trackback/id/tr95295630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása