Egy jó könyv minden hétre

mood reader

mood reader

Dennis Lehane - The Given Day (angolul)

2015. november 02. - mood reader

thegivenday.jpgNa ezzel beválasztottam:))) Nem elég, hogy nem bestseller írói rövid mondatokról és néhány szavas leírásokról beszélünk, hanem végtelenül színes, változatos szókinccsel villogó, plasztikus hasonlatokban és hosszú leírásokban gazdag regényről, de még ráadásul baseball az egyik fő téma!! Úgyhogy az első 2 oldal után kénytelen voltam elolvasni mindent a baseballról és megtanulni a játékot angolul:))) Ugyanakkor Lehane lenyűgöz!!! 3 könyvet olvastam tőle, de a 3 könyv annyira különböző volt, amitől nagy kedvencemé vált az író! Tudom, hogy fantasztikus és jól felépített, aprólékosan kidolgozott regényt kapok tőle, de a stílus, a történet, a téma biztosan meglep majd. 

Ezúttal az 1920-as években járunk. Egyik szereplőnk Luther, fekete bőrű 23 éves srác, egy ügyes kezű gyári munkás, szabad idejében pedig kedvenc sportja a baseball! A boldogulás reményében barátnőjével annak nagynénjéhez költözik Tulsába. 

Másik hősünk Danny Coughlin, a rendőrpalánta, akinek felmenői magas beosztású rendőrtisztek így gyors előmenetelre számíthat, de ő szabad idejében boxolni szeret. Egy sajnálatos eset azonban elveszi a kedvét a verekedéstől. Marad a pia, mert a nő sem jött össze. (A figura különben emlékeztet a Vihar-sziget Teddy Daniels-re!)

letoltes_13.jpgAz első 100 oldal után kezdett csak világossá válni miről is szól ez a regény!! Elképesztő, ahogy Lehane figurái körbeölelik, mint egy koszorú a fő cselekményt. Ugyanakkor mind egy-egy külön cselekményt is alkothatnának saját társadalmi-, vallási-, család történetükkel a választott korban és helyszínen. Na, nem árulok zsákba macskát! A regény az 1919-es bostoni rendőr sztrájk eseményeit mutatja be a maga sokszínűségében, árnyalataiban. Ha még te sem hallottál erről az egyébként nem kis jelentőségű eseményről, akkor valószínűleg te sem Amerikanisztika szakos hallgató voltál:)) A történet azonban annyira megmozgatott, hogy természetesen utána jártam a Google-on is:) És a regény nagyon hűen követi az eseményeket, szereplői pedig tökéletesen árnyalják a természetesen bonyolult képet! https://en.wikipedia.org/wiki/Boston_Police_Strike

A mai modern világban élő munkavállalónak (még a sokszor igazságtalan és jogtalan munkavállalás mellett is) szinte hihetetlen, hogy valaha mindenféle munkavállalói jogok nélkül kellett dolgozniuk. A munkaadók, a gyárak maximálisan kihasználták a nagyszámú munkát kereső szerencsétlent és éhbérért dolgoztatták őket. Nem volt betegállomány, nem volt kibúvó a munka alól, nem járt biztosítás, még baleset esetén sem. Akármilyen okból nem jött a dolgozó reggel munkába még aznap másik vette át a helyét. A rendőrség ráadásul a köz védelmére esküdött, így még annyi joga sem volt "lázadozni" a munka körülményei miatt. A legutolsó gyári munkásnál is kevesebbet kerestek, a túlóráik viszont már bele sem fértek a heti 24 órába. A kapitányságokon nem voltak meg a minimális emberi követelmények, a rendőrök maguknak vásárolták meg az egyenruhájukat és fegyvereiket. A háború utáni szuperinfláció azonban végleg betett nekik. A munkásmozgalmak, a szakszervezetek ekkor bontogatták szárnyaikat. 

Nagyon nehéz, de fantasztikus olvasmány angolul! Mindenkinek ajánlom, aki szeretné fejleszteni a nyelvtudását. Garantáltan minden igeidőt és nyelvtani formát megtalál a regényben és lubickolhat a különlegesebbnél különlegesebb szavak között! 

A regényre már többen is lecsaptak Hollywoodban, legutóbb Ben Affleck. A regénynek van folytatása is "Live by night", (a jogai szintén elkeltek) főhőse pedig a legkisebb Coughlin fiú. Rávetem magam:))

A bejegyzés trackback címe:

https://mood-reader.blog.hu/api/trackback/id/tr917803284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása