Egy jó könyv minden hétre

mood reader

mood reader

Woody Allen, mint író - Mellékhatások

2012. augusztus 27. - mood reader


letöltés.jpgWoody Allen különös figura.

Szerintem vagy nagyon bejön az embernek vagy nagyon nem. Én folyton vacillálok, hova is tartozzam. Réges régen még a 80-as években tetszett néhány filmje: Casino Royale, Fogd a pénzt és fuss!

Aztán kezdtem elveszíteni a fonalat. Időnként meg-meg próbálkoztam még a filmjeivel, mert valahogy intelligens, egyedi figurának tartom, de aztán végül teljesen összezavar. Valahogy mást várok tőle... Vagy én nem vagyok elég intelligens ahhoz, hogy a zavaros, abszurd történetekből és cselekményekből megértsem a rendező/író valódi mondanivalóját, véleményét. Az árnyalások, az abszurditás túl sok:(

Ettől függetlenül, mint mondtam, a név hallatán mindig fellelkesülök. És az idézetei igazán jók!!

http://www.zotyo.hu/humor/woody.htm

imageswa.jpgElőször olvastam tőle könyvet és nem is tudom mire számítottam... Lehetséges, hogy ez a könyv nem volt a legjobb választás, mivel pici novellácskákból,elbeszélésekből,gondolatokból áll az egész könyv, viszont nem hosszú és az egyes írásokon is hamar túl lehet esni.... Na szóval nem tudom mire is számítottam...talán árnyalt humorral fűszerezett keserédes történetre, sok belső monológgal, érzelmi megnyilvánulások hosszú leírásaival, abszurd hasonlatokkal.

Hát a leírás és az abszurd tényleg a fő vonásai a könyvnek. Viszont nekem már túl sok...átesik azon a határon, ahol még érteném, az író most mely véleményét közvetíti durván felnagyítva, vagy éppen az ellenvélemény magasztalásával....Néhány szösszenet ami már kiverte nálam a biztosítékot:

- " Farsang. Nyugat-indiai ételek mindenütt. Jelmezes tömeg hömpölyög az utcán. Egy apró tarisznyaráknak öltözött férfit egy fazék gőzölgő ráklevesbe hajítanak. Tiltakozik, de senki sem hiszi el neki, hogy nem a rákfélék családjába tartozik. Végül előkotorja jogosítványát. Erre elengedik."

- " Sült húsos lepényt veszek egy szegény indiántól. Az íze csodás, jeges vízzel öblítem le. Gyomromat enyhe émely környékezi, majd hollandul kezdek beszélni. A könnyű hastáji fájás következtében hirtelen összecsukódom, mint egy bicska. Fél év múlva a mexikói kórházban térek magamhoz, tökkopaszon, a Yale egyetem zászlaját szorongatva. Rettentő élmény. Megtudtam azt is, hogy míg lázasan hánykolódtam, s már közel jártam az alvilág kapujához, két öltönyt rendeltem Hongkongból."

- " Cloquet, aki abban a pillanatban a Pont Neuf hídján éppen parókája kergetésével volt elfoglalva, meghallotta a jeges vízből érkező kiáltást. Az éj szeles volt és sötét, s Cloquet-nak a másodperc töredéke alatt kellett eldöntenie, kockáztassa-e az életét egy bajba jutott idegenért. Mivel azonban egy ilyen fontos kérdésben nem akart éhgyomorral dönteni, sietve betért egy étterembe, és megvacsorázott. Vacsora után a bűntudattól vezérelve horgászfelszerelést vásárolt, és visszatért, hogy kipecázza Brisseau-t a folyóból. Először szárított léggyel próbálkozott, ám Brisseau ravaszabb volt annál, semhogy ráharapjon. Végül Cloquet kénytelen volt Brisseau-t ingyenes táncleckék ígéretével partközelbe csalogatni, majd egy hálóval gyorsan kiemelte. Miközben Cloquet lemérte Brisseau súlyát és hosszát, a két férfi barátságot kötött."

És valahogy Woddy Allen személye mégis titokzatos és vonzó, miközben deviáns és rémísztő... Komolyan gondolkodom, hogy moziban megnézem új filmjét. Premier a napokban: http://budapestterminal.hu/filmelozetesek/esemeny/10931-romanak-szeretettel

 De az biztos, hogy még egy könyvével próbát teszek csak azért is!      

    To_Rome_with_Love_poster.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mood-reader.blog.hu/api/trackback/id/tr634730353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása