Egy jó könyv minden hétre

mood reader

mood reader

Philippa Gregory - Az álhatatos hercegnő

2014. november 10. - mood reader

876586_4.jpgAz utópisztikus elvetemült jövők után nesze neked elvetemült valódi múlt! Szerintem ez is elég utópisztikusan hangzott volna mondjuk a görög demokráciában:) Az írónő Tudorokról szóló regénysorozatának tulajdonképpen ez az első része, hiszen még a Boleyn lányok előtti időből, Aragóniai Katalin első angliai "élményeiről" szól.

A rettegett spanyol uralkodók Izabella és Ferdinánd legkisebb gyermeke, a spanyol és wales-i hercegnő kemény nevelést kapott háborúskodó, terjeszkedő és fanatikusan vallásos szüleitől. A spanyol inkvizíciónál nem is tudom mi lehetett abban a korban rémisztőbb... (Az említett uralkodó pár természetesen azonos az amerikai utazásokat és Kolombuszt támogatóval.) VIII. Henrik feleségeiről már sokat olvastam, sok filmet láttam, de Aragóniai Katalin eddig még csak, mint Boleyn Anna riválisa tűnt fel ezekben a művekben és innentől ismertebb az élete alakulása. Érdekes volt a fiatalkoráról olvasni és első házasságáról, amit érvénytelenítettek. Hogy valójában mi lehetett az igazság Arthur és Katalin rövid házassága körül, nem tudni. De Gregory feltételezése nekem hihetőnek tűnik. Amikor a Tudorok filmsorozatot néztem sokat szörnyülködtem VIII. Henrik kiállhatatlan, öntelt, hiú, önelégült karakterén. A könyv csak megerősített abban a véleményemben, hogy ezt a pasit iszonytatóan elkényeztették és burokban nevelték. Persze annó sok király, királyné nőtt fel így. Érthető módon nem is tudták másképp elképzelni a világot csak, mint saját kívánságukat, akaratukat teljesítő, őket magasztaló, dicsérő, imádó és védelmező birodalmacska. És minék nagyobb volt a hatalma, annál inkább megtehetett bármit!! A végén még legálissá is tették a válásokat, gyilkosságokat, kivégzéseket... Aragóniai Katalin megmenekült a bárdtól, nem úgy mint ifjú riválisa és az őt követők:( 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Arag%C3%B3niai_Katalin_angol_kir%C3%A1lyn%C3%A9

A bejegyzés trackback címe:

https://mood-reader.blog.hu/api/trackback/id/tr386798767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása